Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kan verka absurt”. En läkare hade sex med sina patienter och fick hård kritik av Ivo. Efter det fick han jobb i Västmanland. Så här kommentar Jonas Ekström, biträdande sjukvårdsdirektör, detta. Foto: Caroline Slotte/SVT

Regionen om att olämpliga hyrläkare får jobb i Västmanland: Måste lita på hyrbolagens referenser

Publicerad

SVT:s granskning visar att läkare varit dömda, fått kritik av Ivo eller sparken av en annan region – men ändå jobbat inom vuxenpsykiatrin i Västmanland.

– När det gäller hyrläkare har vi avtal som innebär att bemanningsföretaget ska göra bakgrundskontroller, säger Jonas Ekström, biträdande sjukvårdsdirektör i Västmanland.

När SVT gick igenom alla läkare som haft uppdrag på vuxenpsykiatrin i Västmanland de senaste fem åren hittade vi flera dömda; läkare som tittat på barnporr, misshandlat en kvinna och låtit undersöka en patient vaginalt och rektalt. Vi hittade läkare som fått skarp kritik av Ivo och läkare som inte fått jobba kvar i en annan region – men därefter jobbat på vuxenpsykiatrin i Västmanland.

– Det största problemet med psykiatrin är bristen på specialister och att vi tvingas ta in hyrläkare. Så den viktigaste åtgärden för oss är att se till att vi har mer fast personal, säger Jonas Ekström.

Bristerna i psykiatrin i Västmanland

Ska vi tolka det som att det finns fler problemläkare bland hyrläkare än regionanställda?

– Ja, det är korrekt.

Högst andel hyrläkare

Västmanland är den region i landet som har störst andel hyrläkare inom vuxenpsykiatrin. Så har det sett ut i flera år, och andelen har ökat. Förra året gick det 12 hyrläkare på 100 000 invånare, jämfört med riksgenomsnittet 2,5.

Vuxenpsykiatrin i Västmanland har störst andel hyrläkare i landet. Foto: Truls Wallin/SVT grafik

– Vi är en väldigt läkartät verksamhet, så vi är också den region som har flest specialistläkare per 100 000 invånare totalt sett, men tyvärr har vi då också många hyrläkare, säger Christine Senter, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin.

Varför har ni så många hyrläkare?

– Det är svårare att rekrytera i Västmanland. Vi ligger inklämda mellan universitetsregioner där det är lite mer attraktivt att jobba. Men det största problemet med hyrläkare är inte kompetensen utan kostnaden.

Den totala kostnaden för hyrpersonal på vuxenpsykiatrin blev förra året nästan 99 miljoner kronor. Det översteg budget med 41 miljoner kronor.

Grundlönen för en regionanställd överläkare i psykiatri är ungefär 100 000 i månaden, det gör Västmanland till en av de regioner som betalar bäst. Lönen för hyrläkare kan, enligt flera bemanningsföretag, vara det dubbla.

Chefen på vuxenpsykiatrin om dömda och anmälda läkare: ”Vidtagit åtgärder”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Christine Senter som är verksamhetschef på vuxenpsykiatrin svara på hur anmälda och dömda läkare kunnat jobba inom verksamheten. Foto: Caroline Slotte/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bristerna i psykiatrin i Västmanland

Mer i ämnet