Under fredagen meddelades dom i hovrätten i jaktbrottshärvan, där bland andra Karl Hedin stod åtalad för grovt jaktbrott. Foto: SVT

Jaktbrottshärvan: Karl Hedin frias av hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen meddelade Svea Hovrätt sin dom mot den stora skogsägaren Karl Hedin i den uppmärksammade jaktbrottshärvan. Den går på tingsrättens linje och friar Karl Hedin.

Karl Hedin är en av Sveriges största privata skogsägare och i den så kallade jaktbrottshärvan stod han och tre andra åtalade. Det handlade dels om grovt jaktbrott, dels om att gift ska ha lagts ut i skogen för att döda varg. Västmanlands tingsrätt friade samtliga inblandade i sin dom den 19 mars 2021.

Åklagaren överklagade domen gällande grovt jaktbrott till hovrätten och under fredagen kom deras beslut. Karl Hedin och en annan man friades helt från anklagelserna.

Misstänkta jaktbrottshärvan i Västmanland

Hovrättens bedömning

Hovrätten anser att åklagarenes utredning inte presenterat tillräckliga bevis för att rätten skulle kunna dra några säkra slutsatser om vad som faktiskt hänt under den aktuella tidsperioden.

Hovrätten delar därmed tingsrättens bedömning att det inte går att slå fast att Karl Hedin och den andra åtalade mannen sökt efter varg i syfte att döda.

Även yrkandet från åklagaren om att AB Karl Hedin skulle betala en företagsbot om 1 miljon kronor avslås av hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta jaktbrottshärvan i Västmanland

Mer i ämnet