Foto: Fredrik Sandberg/TT & SVT Grafik

Jaktbrottshärvan: Karl Hedin och tre medåtalade misstänks ha försökt döda varg – det här handlar åtalet om

Uppdaterad
Publicerad

På måndag inleds rättegången mot Karl Hedin – en av Sveriges största privata skogsägare. Tillsammans med två män och en kvinna är han misstänkt för att på olika sätt ha försökt döda varg i skogarna i Västmanland.

Det har snart gått tre år sedan tipset om olaglig jakt i Bergslagen landade hos polisen. Sedan dess har utredningen tagit många tvära svängar – brottsmisstankar har fallit bort och förändrats.

Utredningen har ifrågasatts från försvarets sida och det har ofta handlat om det så kallade huvudvittnet: En kvinna som inledningsvis tipsade polisen om jaktbrotten.

Misstänks för stämpling till mord på sin man

Efter ett års samarbete med utredarna hoppade hon av och hävdade att hon ljugit. Hon blev senare själv misstänkt i härvan.
Och med bara dagar kvar till rättegången utreds hon nu även för stämpling till mord på sin man, i en annan utredning.
Kvinnans man är en av de två männen, förutom Karl Hedin, som står åtalad i jaktbrottshärvan.

– Den enda bevisning som åklagaren har angående giftanklagelserna är hennes uppgifter. Både min klient och kvinnans make säger att det här aldrig har hänt. Hon har tagit tillbaka sina uppgifter och då kan inte jag förstå hur åklagaren kan tycka att det här räcker som bevisning, säger Sven Severin som är Karl Hedins advokat.

Jaktbrottshärvan kan delas upp i två delar: Vargjakten och giftanklagelserna.

Vargjakten handlar om det grova jaktbrottet som Karl Hedin och hans jaktkollega är misstänkta för. Enligt åtalet ska de ha jagat varg i skogen i Virsbo den 26 oktober 2018.

Döda varg med gift

Giftanklagelserna handlar om förberedelse till grovt jaktbrott som ska ha inträffat mellan 1 januari 2013 och 26 oktober 2018 i Norberg.
Karl Hedin och kvinnans make ska ha planerat att döda varg med giftet karbofuran.

– Hennes man har berättat en i stort sett överensstämmande historia med henne. Båda är överens om att någon timme efter att Hedin åkt från deras hem så fanns det gift där, säger kammaråklagare Lars Magnusson.  

Åklagaren menar att kvinnan känt till den påstådda hanteringen av gift. Och när hon inte längre ville berätta om den blev hon själv misstänkt för medhjälp till förberedelse till grovt jakbrott.

Rättegången väntas pågå i sex dagar, med avslut 5 mars i Västmanlands tingsrätt i Västerås.

I klippet guidar SVT:s reporter Susanna Ahnlund i turerna som åtalet handlar om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta jaktbrottshärvan i Västmanland

Mer i ämnet