Foto: TT / Polisen

I dag startar rättegången mot Lena Tysk

Uppdaterad
Publicerad

Den avhoppade polisområdeschefen i Västmanland Lena Tysk är åtalad för ofredande sedan hon misstänks ha hotat Salas polischef. I dag inleds rättegången.

Följ vår direktrapportering: Lena Tysk nekar till brott

Agneta Kumlin, polischef i Sala, uttalade sig kritiskt om den nya polisorganisationen i en SVT-intervju. Efteråt blev hon hotad – av sin egen chef.

Polischef hotade befäl

”Har du pratat med media är du död”, ska Lena Tysk ha skrikit. I samband med det ska Tysk ha tryckt upp sin mobiltelefon i Kumlins ansikte.

Det verbala hotet ska ha framförts vid en ledningskonferens i Sätra Brunn den 18  oktober.

Minns inte

Själv minns inte Lena Tysk händelsen, enligt egen utsago i polisens förundersökning.

– Ja, jag vet inte ens varför jag skulle ha sagt... Skulle säga något sådant, sa Lena Tysk två månader efter händelsen när hon förhördes.

Chefsåklagare Lena Kastlund från Särskilda åklagarkammaren har kallat två vittnen till dagens förhandling: förre lokalpolisområdenschefen Per Ågren och Björn Wilhelmsson, lokalpolisområdeschef i Köping.

LÄS MER: Polischef delgiven misstanke om brott

Björn Wilhelmsson ska både ha sett och hört delar av händelseförloppet.

– Det gick ut på att Agneta hade pratat med media och Lena sa något i stil med: ”Har du sagt det här till media?” och så ”ja, antingen död, rökt eller körd eller något sådant begrepp”, sa Wilhelmsson i ett tidigare förhör.

Blev ”Årets rullgardin”

Lena Tysk nekar till hotet och hon har inte velat svarat på SVT:s frågor om händelsen. Inte heller hennes närmaste chef, Carin Götblad, har kommenterat det påstådda hotet.

LÄS MER: Lena Tysk lämnar sitt uppdrag

I mars delade föreningen Grävande Journalister det mindre smickrande priset ”Årets rullgardin” till polisregion Mitt för deras hantering av Tysk-affären. I motiveringen stod det bland annat:

”Polisregion Mitt har under 2016 visat prov på en tysthetskultur som rimmar illa med krav på öppenhet och transparens från myndigheter. Meddelarfriheten är en viktig grundbult i en demokrati, något som Polisregion Mitt har försökt inskränka på”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polischef hotade befäl

Mer i ämnet