Foto: Adam Ihse/TT

Nu skjuts Västeråsbördiga astronauten Jessica Meir upp i rymden

Publicerad

I dag, den 25 september, skjuts Nasa-astronauten Jessica Meir upp till den internationella rymdstationen ISS. Hon har både svenskt och amerikanskt medborgarskap och blir därmed första svenskan i rymden.

41-åriga Jessica Meir är född i USA, men eftersom mamma Ulla-Britt är från Västerås har hon även svenskt medborgarskap. Hon har också släktingar kvar i Västerås och har besökt staden flera gånger.

– Västerås betyder mycket för mig eftersom det är min mammas hemstad, sa hon till SVT Västmanland för tre år sedan.

Nästa svensk i rymden

Att Jessica Meir skulle bli vår nästa svensk i rymden efter Christer Fuglesang stod klart redan för tre år sedan, dock väntade hon då på ett konkret uppdrag från Nasa. Under ett Sverigebesök i december 2016, för att fira 10-årsjubileet av Fuglesangs rymdresa, sa hon:

– Det kan ta ett till tre år innan jag får ett besked och sedan måste jag träna ungefär två år innan jag kan resa. Det handlar i så fall om en resa till en rymdstation.

Beskedet kom i april i år, då blev det klart att hon skulle skjutas upp till den internationella rymdstationen ISS och vistas där till våren 2020.

Besättning på tre

Uppskjutningen sker i Bajkonur i Kazakstan, 18.57 lokal tid (15.57 svensk tid). Jessica Meir ingår i en besättning på tre personer som tränat och förberett sig i flera månader. Med henne finns ryske Oleg Skripochka, en erfaren kosmonaut som varit på ISS flera gånger, och Hazzaa Ali Almansoori, som blir Förenade Arabemiratens första astronaut någonsin i rymden.

Här förbereder sig Jessica Meir för rymdfärden

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att se hur den astronauten Jessica Meir förbereder sig inför rymdresan. Foto: NASA

I somras pratade SVT:s Vetenskapsredaktion med Jessica Meir

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Snart blir Jessica Meir första svenskan i rymden. Spela klippet för att höra hur hon förberett sig för rymdfärden. Foto: NASA/Robert Markowitz

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer