Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inga covid-19-provtagningar på helgerna i Västmanland Foto: TT

Inga covid-19-provtagningar på helgerna i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Just nu tas en mängd prover för att påvisa covid-19 bland de med symptom. En del regioner erbjuder provtagningar alla dagar – men i Västmanland erbjuds det måndag-fredag. Och med en möjlighet att analysera ett mindre antal tagna prover från apoteken under lördagar.

– Om man har symptom så får man bete sig som om man var smittad; inte träffa andra och så får man se sen när man lämnar prov på måndagen om det är covid-19 eller inte, säger Åke Tenerz medicinsk stabchef Region Västmanland.

Enligt regionen så har man en god provtagningskapacitet och följer utvecklingen av smittan för att kunna minska eller öka kapaciteten vid behov. I nuläget kan 12 000 prov tas och analyserad varje vecka i Västmanland. Ytterligare 115 prover kan analyseras på lördagar från prov tagna via apoteken.

Enligt Åke Tenerz ligger uttnyttjandegraden på runt hälften av kapaciteten i dagsläget. Att inte ta prover på helgerna handlar inte om en resursfråga.

– Det är inte en resursfråga för Regionen eftersom proverna bekostas av Folkhälsomyndigheten, så det har inte med regionens ekonomi att göra, utan det är att allmänt hushålla med medel och vi tycker ändå att de här fungerar, säger Åke Tenerz

I klippet hör du mer omhur regionen ser på provtagningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet