Foto: TT

Inga mötesplatser för HBTQI-personer i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Västmanland saknar mötesplatser för unga hbtqi-personer. Det visar en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

– Det kommer finnas ett krav och önskemål från unga hbtqi-personer att ha en mötesplats i en så stor stad som Västerås. Rent långsiktigt är det väldigt oklokt att inte ha en mötesplats, säger generaldirektör Lena Nyberg för MUCF.

Enligt MUCF:s kartläggning finns det mötesplatser för unga hbtqi-personer i 43 av Sveriges 290 kommuner, men ingen i Västmanlands län. Regeringen har gett myndigheten ett uppdrag att främja så att fler mötesplatser skapas och det finns 2,4 miljoner kronor i bidrag att söka.

Mötesplatserna, som kan vara fysiska eller digitala, ska huvudsakligen vända sig till hbtqi-personer under 25 år.

– Vi vet att många unga hbtqi-personer upplever större psykisk ohälsa samt har svårare att etablera sig på arbetsmarknaden och i samhället. Om man vill tänka långsiktigt så är det bättre att stötta de här unga personerna i ett tidigt skede, säger Lena Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.