Mässling ger bland annat hög feber och utslag på kroppen. Foto: arkibild

Ingen risk för stort mässlingutbrott – direktberörda har kontaktats

Uppdaterad
Publicerad

De som kan ha utsatts för direkt smitta i samband med mässlingfallen på sjukvårdsmottagningar i Västmanland har nu kartlagts.

– Det finns ingen risk för något större sjukdomsutbrott, däremot kan det bli något eller några enstaka fall till, säger smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

Det var i helgen som ett konstaterat och två misstänkta fall av mässling i Västmanland blev kända, något VLT var först att rapportera. 

De tre vuxna personerna har vid flera tillfällen besökt vårdcentraler i Köping och Arboga och barnmottagningen i Västerås. 

Telefonsamtal eller brev

Mässling är mycket smittsamt och de personer som befunnit sig på mottagningarna samtidigt eller i nära anslutning i tid, har nu kontaktats via telefon eller brev.

För att förhindra smittspridning och insjuknande har en del kunnat få vaccin andra information om hur de ska agera vid misstänkt insjuknande. Några riktigt små barn har fått sprutor med skyddande antikroppar.  

– Det viktigaste för den som misstänker att den kan ha insjuknat i mässling är att den ringer, antingen sjukvårdsupplysningen eller vårdcentralen, som sen får hänvisa rätt och till infektionskliniken.

– Att man inte bara åker och sätter sig i ett vanligt väntrum på en mottagning, säger smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

Få sekundära fall

Mässling är ovanligt i Sverige. I Västmanland konstaterades tre fall 2013, ett tidigare i höstas. Nästan alltid finns en koppling till en urspungssmitta utomlands. Så även den här gången.

När smitta väl upptäckts är de sekundära fallen ofta få, enligt Smedjegård.

– Det finns ju en liten risk för spridning eftersom de här personerna också kan ha befunnit sig i andra sociala, närmre sällskap. Men nu är både berörda personer och sjukvården mer ”på”. Det är alltid lättare när man vet att det är det här det kan handla om, säger Smedjegård.

Mässling

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom.  Infektionen ger bland annat hög feber och utslag på kroppen. Sjukdomen kan bli allvarlig och ge följdsjukdomar som lunginflammation och öroninflammation.

Den är ovanlig i Sverige, här vaccineras de flesta barn mot mässling vid 18 månaders ålder i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Sjukdomen är vanligare utomlands, därför är skydd extra viktigt inför resor.

Den som har vaccinerats mot mässling eller redan haft sjukdomen behöver inte vaccinera sig igen.

Källa: Vårdguiden 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.