Inget förbud mot dubbdäck

Uppdaterad
Publicerad

Dubbdäck är farliga för oss, men ett förbud anses omöjligt.

I halkan i fredags var det nog många som tackade sin lyckliga stjärna att de hade dubbdäck, men faktum kvarstår – däcken är farliga för oss.

I Västerås tätort överskrids miljökvalitetsnormen i luften när det kommer till partiklarna PM10, som kommer av just dubbdäck. Trots detta anses ett förbud vara svårt att genomföra.

– Man måste titta på de lokala förutsättningarna. I Stockholm har man till exempel haft mycket höga halter av partiklarna i luften och där förbjudit användning av dubbdäck, säger Åsa Coenraads (M), riksdagsledamot.

– Det går inte att göra på samma sätt här då samma förutsättningar inte råder i till exempel Norberg som i Västerås tätort, fortsätter hon. 

Förkortar livslängden

Forskare är eniga om hälsoriskerna däcken innebär. När halten små partiklar i luften stiger ökar dödligheten i luftvägs-, hjärt- och kärlsjukdomar.

– De är farliga för oss. På vissa håll förkortar det livslängden med upp till ett år, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet. 

Förbud i Stockholm

Länsstyrelsen har mätt partikelhalten i Västerås, Köping och Sala, men tillräckligt med data finns ännu inte för att säkerställa kvalitén i luften.

Dock anses i luften vara lika partikeltät som på till exempel Hornsgatan i Stockholm där ett förbud fördes in för några år sedan.

Att ha dubbdäck framförs ofta vara det mest trafiksäkra alternativet vintertid.

Men säkerheten då?

– Studier visar faktiskt att man som förare tar det lugnare om man kör utan dubbdäck. Det händer, ursäkta uttrycket, av bara farten, säger Markku Rummukainen.

FAKTA

I Örebro län använder cirka 70 procent av bilisterna dubbdäck på vintern. Detta enligt en beräkning Örebro kommun gjorde i februari 2010. Målet är att andelen inom en femårsperiod ska vara lägre än 40 procent.

Detta ser de ut att ha lyckats med. Sedan 2008 har antalet överskridanden av dygnsmedelvärdet varit på en nivå som innebär att både miljökvalitetsnormen och miljömålet uppfylls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.