Det var i juni 2018 som fången försökte muta en vakt på fängelset Salberga i Sala. Foto: SVT

Fånge försökte muta rastvakt på Salberga – erbjöd månadslön

Uppdaterad
Publicerad

Det var under en rast på Salbergaanstalten som en intagen försökte muta en rastvakt med 25 000 kronor, för att få in en mobiltelefon. Nu döms mannen för givande av muta.

Allt började med att några intagna talade illa om en kvinnlig anställd och fick en tillsägelse av rastvakten. Efter det började de fråga vakten om övervakningskamerorna, om de har ljudfunktion, och hur det fungerar med intag av varor till anstalten.

Erbjöds mer pengar än vad månadslönen var

Vakten fick sedan en fråga om hon kunde ta in en mobiltelefon på anstalten mot betalning på mellan 10 000-15 000 kronor. När hon sa nej, höjdes budet till någonstans mellan 20 000–25 000 kronor. Vilket var mer än vad vakten tjänade i månaden.

Händelsen polisanmäldes

Rastvakten anmälde händelsen till sin chef, vilket ledde till en polisanmälan. Den tilltalade förnekar gärningarna och menar att han endast hört samtalet, men inte deltagit i det. Han är dömd sedan tidigare för bland annat grovt rån till sex års fängelse.  

Nu döms han för givande av muta och tingsrätten har beslutat att det tidigare utdömda fängelsestraffet även bör omfatta detta brott. Det eftersom brotten ligger så nära i tiden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.