Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så ska den invasiva, främmande arten jättebalsamin nu aktivt bekämpas. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Den invasiva jättebalsaminen tar över Kolbäcksåns stränder

Uppdaterad
Publicerad

Den sprids snabbt, jättebalsaminen. Längs exempelvis Kolbäcksåns stränder blir den snabbväxande växten med de rosa blommorna en allt vanligare syn. Nu planerar kommunen för insatser för att få bort arten.

– De poppar ju upp vart efter, så för varje år dyker det upp nya bestånd längs Kolbäcksån, säger Tomas Norrman, miljöstrateg Hallstahammars kommun.

Just nu inleder Hallstahammars kommun inventeringar av den invasiva, främmande arten jättebalsamin i kommunen. Och i Sörkvarnforsens naturreservat inne i Hallstahammar har blomman etablerat sig på fler och fler ställen de senaste åren.

Lokalisera platser som ska bekämpas

– Nu under hösten hoppas vi kunna inventera stora delar, för nu när de är i blom är det lätt att känna igen dem, och då kan man se de platser där bekämpning ska ske, säger Tomas Norrman.

Nu under hösten står växten fortfarande i blom och fröar av sig om man skulle ta bort dem nu. Något som skulle sprida dem ytterligare. Istället satsar kommunen på att inleda bekämpningen i vår. Länsstyrelsen i Västmanland bidrar med kunskap och utbildningsinsatser i arbetet.

I klippet hör ni Tomas Norrman, miljöstrateg Hallstahammars kommun, och Sandra Guldbrand från Länsstyrelsen i Västmanland prata om jättebalsaminen och planen för att få bort den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer