Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör direktören om varför coronapandemin slog så hårt mot Rösegården i Västerås Foto: Fredrik Sandberg/TT

Extra allvarliga brister på fyra äldreboenden i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, pekar ut 40 kommuner som står för nästan 70 procent av alla coronadödsfall på äldreboenden. På fyra boenden i Västmanland beskrivs läget som extra allvarligt.

Det är på två boenden i Västerås, ett i Sala och ett i Köping som IVO anser att bristerna varit så allvarliga att verksamheterna ska fortsätta granskas för att se vad som gått fel. Totalt är det 91 boenden i Sverige som ska granskas vidare.

– Vi har fått alldeles för få som transporterats till lasarettet på våra äldreboenden och för få har fått sin ordination genom ett personligt besök av en läkare. Sen har vi upptäckt att vi har en allt för låg grundbemanning och alldeles för många vikarier på våra boenden, säger Bengt-Åke Nilsson (L), ordförande i äldrenämnden i Västerås.

De boenden i Västmanland som det gäller är:

  • Nordlund i Köping
  • Jakobsbergsgården i Sala
  • Rösegården i Västerås
  • Tujagården i Västerås (som fram till första maj drevs av Attendo. Nu drivs boendet av Vardaga)

SVT har sökt flera av de boenden som ska granskas men de inväntar fortfarande besluten från IVO och avböjer därför att kommentera innan dess.

Fakta: Granskningen

Visa

I tillsynen har myndigheten pratat med hälso- och sjukvårdsdirektörer eller motsvarande från alla regioner. Samt medicinskt ansvariga sjuksköterskor eller motsvarande från alla kommuner, och privata utförare. Totalt handlar det om 340 intervjuer.

Tillsynsarbetet ses som en fortsättning på en tidigare granskning av Ivo, där hundratals representanter för äldreboenden intervjuades via telefon. Myndigheten hittade då allvarliga brister på ungefär vart tionde boende.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer