Foto: SVT

IVO granskar psykakuten efter anmälan

Uppdaterad
Publicerad

Thorsten Karlssons son sökte hjälp på psykiatriska akuten i Västerås för självmordstankar. Han fick sömntabletter och skickades tillbaka till familjeläkaren, kort därefter tog han sitt liv. Nu inleder inspektionen för vård och omsorg en granskning av psykakuten.

Det var i mars 2013 som Thorsten Karlsson och hans son besökte psykiatriska akuten vid Västmanlands sjukhus i Västerås för att söka hjälp för sonens självmordstankar och självmordplaner. Kort efter besöket tog Thorsten Karlsson son sitt liv.

I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg skriver fadern att sonen inte fick den hjälp han behövde. Han erbjöds ingen inläggning, det upprättades ingen behandlingsplan, ingen självmordsriskundersökning genomfördes och konsultationstiden var över på en halvtimme.

Nu ska IVO granska handläggningen av jourfall där vårdpersonalen vid psykakuten i Västerås ska göra en självmordsriskbedömning, med anledning av Thorstens anmälan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer