Att grävlingar boar under bostadshus och sommarstugor är relativt vanligt. Men att bli av med dem är inte alldeles enkelt. Foto: SVT Design

Fånga, flytta eller skjuta? Så får grävlingen i villakvarteret hanteras

Uppdaterad
Publicerad

Den som fått in en grävling under huset och trots diverse knep inte lyckats mota iväg den, gör bäst i att ringa kommunens stadsjägare. Det råder Lars Björk, jaktvårdskonsulent i Västmanland.

– De har kunskap och vana att hantera vilda djur, säger han.

Att det kan vara knivigt att få bort en grävling som börjat boa under huset har bland andra Matts Englund i Västerås fått erfara.

Grävlingen som flyttat in under deras hus, och som även tros hålla till under grannens vedbod, har inte låtit sig störas av vare sig stenar i vägen eller trasor indränkta i parfym.

Och enligt Lars Björk är det inte det enklaste att mota bort en grävling när den vant sig så pass vid människor och deras dofter att den till och med valt att flytta in.

– Alla kommuner har stadsjägare knutna till sig. De kan hjälpa en mot en kostnad, lite olika beroende på vilka insatser som krävs och hur många fällor som används. De har också tillstånd att lossa skott i planlagt område, säger han.

Lars Björk är jaktvårdskonsulent i Västmanland Foto: Jenny Berggren/SVT

Så säger reglerna:

Paragrafer i lagstiftningen gör det möjligt att, om den till exempel förstör i en trädgård, jaga grävling även utanför den allmänna jakttiden som är 1 augusti till 15 februari.

Dock krävs särskilt skottlossningstillstånd för att få skjuta i planlagt område, till exempel ett villakvarter, något polisen måste utfärda.

Att fånga en grävling i en fälla och köra iväg den är heller inte tillåtet.

Källa: Jägareförbundet/Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.