Foto: Robert Gustavsson/SVT

Historisk järnväg i Norberg tog emot 550 meter tyskt godståg

Uppdaterad
Publicerad

Normalt har inte järnvägshistoriska föreningen i Norberg så mycket att pyssla med vintertid. Men den här vintern är det annorlunda när 550 meter godståg ska parkera i Kärrgruvan.

Först har man dragit upp godstågen från Snyten där de lämnades av. Det tog ett par dagar med föreningens dieselväxellok. Under tiden måste man även se till att spåren och växlarna är körbara i den bistra kylan.

– Det här är ganska tufft att hålla på med. Det är is och jord ihopblandat som har frusit. Ja, drygt är det, säger Sten Nordström, trafikchef på ENJ.

I klippet kan du se när föreningen kämpar med att hålla växlar isfria och höra varför ENJ tar emot godsvagnarna i Kärrgruvan.

Eftersom växlarna inte har elslingor som håller isen borta så får det bli med muskelkraft – hackor och spadar. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.