Foto: svt

Kameror på Bäckby torg stoppas – igen

Uppdaterad
Publicerad

Datainspektionen, DI, har överklagat länsstyrelsens beslut att tillåta kameraövervakning av Bäckby torg. DI hänvisar i överklagandet till att en övervakning med inspelning dygnet runt inte väger tyngre än enskilda personers intresse av att inte bli övervakade.

I överklagandet hänvisar Datainspektionen till en rad tidigare domar där praxis enligt DI visar att det i första hand är polismyndighetens uppgift att utöva brottsbekämpning, inte kommunens. Praxis visar också att domstolarna i flera fall underkänt de underlag som skickat in för att visa att just den aktuella platsen är särskilt utsatt för brott.

Inte tillräckligt allvarlig brottslighet

Datainspektionen anser att kommunen i sin ansökan inte kunnat visa att alla brott i ansökan kan hänföras till torget utan har skett på platser i anslutning till det område som ska övervakas. DI konstaterar också att endast 9 av de 50 brott kommunen hänvisar till för 2016 var våldsbrott resterande var skadegörelse eller tillgreppsbrott (stölder).

DI skriver ”Även om samtliga brott har begåtts vid kamerornas upptagningsområde skulle det enligt Datainspektionen inte vara fråga om sådan allvarlig brottslighet som krävs för att ett tillräckligt starkt övervakningsintresse ska föreligga.”

DI hänvisar också till att det på platsen finns apotek, bibliotek och en kyrka och platsen är ett torg vilket i tidigare domar har ansetts ge en plats ett högt integritetsintresse.

Kommunen driver ärendet vidare

Per-Olof Rask som arbetar med brottsförebyggande frågor inom Västerås kommun fick informationen om att beslutet överklagats av SVT Västmanland under morgonen. Efter att kommunstyrelsen blev informerad under dagen togs beslutet att driva ärendet vidare.

– Vi kommer driva ärendet vidare. Vi ser det som en skyldighet mot västeråsarna och framförallt bäckbyborna. Det är många som vill ha de här kamerorna på Bäckby torg, säger Rask.

Inte första gången kameror stoppas

Frågan om kameraövervakning på Bäckby torg är en riktigt långdragen historia. Redan 2010 fick Västerås tillstånd av länsstyrelsen att kameraövervaka torget men beslutet överklagades av Justitiekanslern (JK) som menade att allmänhetens intresse att inte vara övervakade övervägde de eventuella fördelar som en övervakning skulle ge.

Det beslutet överklagades till förvaltningsrätten som gick på JK:s linje. Ärendet överklagades även till kammarrätten som dock inte beviljade prövningstillstånd.

Den 1 juli 2013 trädde en ny kameraövervakningslag i kraft och den gjorde det till viss del lättare att få tillstånd att övervaka även allmänna platser dit allmänheten har tillträde. Detta för att den nya lagen tydligare angav att förebyggande av brott kunde vara en skälig anledning att tillåta övervakning. Nu ligger också överklagandemöjligheten hos Datainspektionen istället för Justitiekanslern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.