Kaninproducenten: ”Därför ska du äta kaninkött” Foto: Emma Larsson/SVT

Allt mer populärt med kaninkött

Publicerad

Trots att kanin hör till en av de mer ovanliga maträtterna i Sverige så väljer ändå fler att föda upp kaniner för deras kött. Det kan man se då Sveriges Kaninproducenters förening har vuxit de senaste åren.

För bara fem år sedan hade Sveriges kaninproducenters förening ett medlemsantal på cirka 40 till 60 medlemsgårdar. Idag har föreningen vuxit och består av 140 medlemsgårdar. 

Explosion i medlemsantal

Enligt Sveriges kaninproducenters förening skedde en explosion i medlemsantalet 2016 och ordförande Malin Sundmark tror att det kan bero på de nya reglerna från Jordbruksverket som har gjort det enklare för dem som vill bli kaninproducenter.

– Det kom produktionsregler för kaniner som inte har funnits förut, så producenter vågar nog mer nu för att det finns regler. Det behövs verkligen också för att möta efterfrågan, säger Malin Sundmark, ordförande.

Vet inte hur mycket som slaktas

Men exakt hur många kaniner som slaktas varje år och hur stor efterfrågan faktiskt är, vet man inte. Jordbruksverket för inte den statistiken eftersom att kanin inte är ett etablerat köttslag i Sverige än.

– I dag är det väl cirka 20 ton svensk kanin som går ut på marknaden. Många har också kanin för husbehov och har sina egna kaniner då och vi ser väl gärna att fler producenter kommer igång, säger Sandra Kureborn, kaninproducent.

Sandra Kureborn, kaninproducent. Foto: Emma Larsson/SVT

Finns kritiska röster

Men det finns också de som ser kaninen som ett husdjur och som ställer sig kritiska till att faktiskt äta dem.

– Ja alla tycker ju olika. Vissa äter inte kött och vissa gör det så att det är klart att man får höra lite, men mest positivt tycker jag, säger Sandra Kureborn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer