Kanthalanställd i Hallstahammar: ”Telefonerna gick varma, alla undrar vad som ska hända”

Publicerad

Sami Salomaa har arbetat på Kanthal i Hallstahammar i nitton år. Gårdagens besked om att Sandvik vill göra sig av med 2 000 anställda kom som en obehaglig överraskning mitt i semestern.
– Jag har inte riktigt fatta det än, att mitt i semestern få en sådan här bomb, säger han.

Sami Salomaas telefon gick varm igår när beskedet kom.

– Många som jobbat färre år än jag hade frågor som jag förstås inte kunde svara på. Men telefonen gick varm och det skickades sms fram och tillbaka, säger han.

2 000 anställda kan försvinna

Än så länge är det inte klart hur neddragningen kommer påverka koncernens olika enheter, men enligt klubbordförande i IF Metall så kommer både Kanthal i Hallstahammar och Seco i Fagersta påverkas.

– Min första reaktion när jag fick höra att 2 000 anställda kan förvinna var att det inte var så farligt. Sandvik är en stor koncern och nedskärningen gäller i hela världen. Men sedan sjönk det in. Det räcker att 100 får gå här i Hallsta för att vi inte ska bli många kvar, säger Sami Salomaa.

Varit med om en tidigare nedskärning

Senast Sami Salomaa var med om en nedskärning var 2009. Då, säger han, skötte företaget det till stor del genom att de som var nära pensionen fick gå tidigare och att den som ville fick gå med avgångsvederlag.

– Nu vet man ju inte hur företaget tänker, säger han. Vi har inte hört någonting om hur många som ska få gå härifrån. Inte ett pip har vi hört.

Orolig semester

– Jag vet att man borde ta det lugnt och bara njuta av semestern, men det är svårt när tankarna snurrar. För även om man skulle bli kvar själv, så kommer ju arbetskompisar försvinna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer