Sjuksköterskan Tina Javidi är orolig för hur sommaren ska bli på akuten. Foto: Jessica Shanthi Säll / SVT

”Klart att patientsäkerheten någonstans kommer att bli lidande”

Publicerad

Bristen på sjuksköterskor i Västmanland kan komma att äventyra patientsäkerheten under sommaren. Det menar Tina Javidi, sjuksköterska på akutmottagningen i Västerås.

Som SVT rapporterat tidigare väntas det bli stor brist påsjuksköterskor i sommar. Enligt Region Västmanland är det svårareän förra året att klara av bemanningen. Det uppger landstinget i enenkätundersökning som SVT gjort.

Personalen på akutmottagningen iVästerås är oroliga över att bristen på sjuksköterskor i sommarkommer att gå ut över patienterna och att de inte kommer att få denvård de behöver, berättar Tina Javidi som arbetat där i flera år.

– Förra sommaren låg detpatienter i korridoren på en avdelning, och så blev det etthjärtstopp i ett av rummen intill. Sängen i korridoren gjorde attman inte kunde komma in i god tid på rummet och påbörja hjärt- ochlungräddning. Patienten dog inte där – patienten dog senare påintensivvårdsavdelningen. Men vad hade hänt om sängen inte ståtti korridoren och personalen hade kunnat kommit in direkt?Ska det där vara patientsäkert, säger Tina Javidi.

Garanterar patientsäkerhet

Landstinget ärändå övertygade om att man kommer att klara av att leverera enpatientsäker vård i sommar.

– Patientsäkerhet är alltid a och o, ochdet måste vi hela tiden se till att vi kan garantera. Ibland kandet bli vissa senareläggningar av det som går att senarelägga, menvi gör allt för att inte patienterna ska påverkas och självklartinte patientsäkerheten, säger Lena Freijd, personaldirektör RegionVästmanland.

Landstinget säger att de kommer att garanterapatientsäkerheten i sommar, vad säger du om det?

– Jag förstår intevad de pratar om – det finns inte platser, patienter blir kvar förlänge på akuten, patienter som ska komma till avdelning och fåbättre sängar får ligga kvar och får sår. Om jag har 25 patienter,och så har jag gjort klar en patient för inläggning, någonstanskanske jag glömmer den patienten som då blir sämre. Det är klartatt patientsäkerheten någonstans kommer att bli lidande, även omman inte vill det, säger Tina Javidi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.