Klart för nytt häkte med 100 platser i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

I början av 2026 ska det finnas ett nytt häkte med 100 platser i Västerås. Det beskedet gav regeringen under torsdagen.

–  En stärkt brottsbekämpning har bidragit till en ökning av intagna i Sveriges häkten och anstalter. De nya platserna i Västerås är ett viktigt tillskott för att ytterligare bygga ut Kriminalvården, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Det formella beskedet är att regeringen beviljat Kriminalvårdens framställan om att få ingå ett 20-årigt hyresavtal för 100 häktesplatser i Västerås.

Det handlar om att hyra in sig i den fastighet som ska byggas ny i centrala Västerås där det nya polishuset också ska ligga. Enligt ett pressmeddelande kommer det också innebära cirka 115 nya arbetstillfällen.

Nytt häkte efterfrågat

Västerås har varit utan häkte sedan 2015 då det gamla stängdes på grund av brandskyddsbrister. Sedan dess har häktade personer fått placeras på andra häkten runtom i Sverige.

Ett nytt häkte har efterfrågats. Bland annat då det tar resurser av polis och advokater som får åka längre sträckor för att exempelvis hålla förhör. Det har också talats om en sämre rättsäkerhet, något bland annat VLT rapporterat om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.