12 vargar får skjutas i Västmanland under kommande jakt med start i januari 2023. Foto: TT

Klart: Så många vargar får skjutas i Västmanland

Publicerad

Totalt får tolv vargar i Almhöjdenreviret och Venabäckenreviret skjutas i Västmanland. Det meddelade Länsstyrelsen under torsdagen. Trots att antalet är detsamma som förra året är det en ökning om man tittar på hur många vargar som tillhör länet.

– Förr året fattade vi beslut om två revir som båda var gränsrevir, gränsade till andra län, vilket betyder att färre  vargar fick fällas per län. I år har vi beslut på ett gränsrevir men också ett helt eget revir i Västmanland, förklara Sofia Sollenberg, Länsstyrelsen Västmanland.

Nytt vargrevir har bildats

Almhöjdenreviret ligger på gränsen mellan de tre länen Västmanland, Dalarna och Örebro. Venabäckens revir ligger i Västmanlands län och är ett helt nytt revir som bildats i år. Tanken är att sex vargar ska skjutas i vardera revir, något som kan leda till att hela revir försvinner då medelstorleken på ett vargrevir är just sex vargar.

– Tanken med licensjakten är att upplösa revir för att minska tätheten av varg där den är som störst.

Då börjar jakten

Länsstyrelsen har följt de riktlinjer som Viltförvaltningsdelegationen i Västmanlands län beslutat om när de fattade beslutet om licensjakten.

Vargjakten kommer att pågå mellan den 2 januari till och med den 15 februari eller till det datumet då 12 vargar är fällda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.