Foto: Robert Gustavsson/SVT

I Arboga ska historien inte gå i graven

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler gravstenar riskerar att förstöras när temperaturerna växlar snabbt mellan plus och minus. I Arboga jobbar man dagligen med en digital vård- och underhållsplan.

I Arboga på kyrkogården Lundborgsesplanaden är arbetet redan igång med att dokumentera och bevara historiskt viktiga gravstenar.

– Det man behöver göra först och främst är att göra en fullständig inventering av gravvårdarna. Det jobbet är redan gjort här i Arboga med hjälp av Västmanlands läns museum. Den informationen finns numer i vår digitala vård och underhållsplan som vi jobbar med dagligen, säger Johan Karlefors, kyrko- och fastighetschef i Arbogabyggdens församling.

Det här är vår historia

På flera kyrkogårdar i landet har åtgärder börjat sättas in för att viktiga gravstenar inte ska förstöras. Många äldre stenar har idag svårt att klara klimatet och att inte göra något åt det är inte ett alternativ.

– Det här är historiska monument. Det här är vår historia och sen har vi en lagstiftning som ålägger oss att bevara det här. Det kulturminneslagen som reglerar och inte något fritt valt arbete, säger Johan Karlefors.

Mer problem geografiskt beroende vilken sten man har

Johan Karlefors har sedan han började sin tjänst sett över hur processen att reparera och konservera stenar har gått till. Det handlar om stora kostnader för församlingen. En reparation kan kosta mellan 5.000 och 50.000 kronor, så att förebygga skador är viktigt även ekonomiskt. Men historiskt – geografiskt ligger Arboga bra till.

– Vi har ju historiskt sett haft lokala stenbrott i landet och vissa områden har mycket kalkgravstenar. Och kalk har ju en tendens att suga upp mer vatten än en vad vår granitsten gör. Så jag skulle säga att vi i Arboga ändå är ganska förskonade, säger Johan Karlefors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer