Elev knivhöggs utanför skolan. I dag åtalas en 18-årig man för försök till mord. Foto: Ur polisens förundersökning

Knivhöggs – för att han stirrade

Uppdaterad
Publicerad

18-åringen tyckte att gymnasieeleven stirrade på honom och frågade varför. Svaret blev: ”För att jag kan”. Det hela slutade med att gymnasieeleven knivhöggs.

18-åringen åtalas nu för försök till mord efter knivdådet utanför Kungsängsgymnasiet i Sala.

Det var den 25 oktober som 18-åringen följde med sin flickvän till skolan. Han följde med in i väntrummet och där gymnasieeleven, en 20-åring, befann sig tillsammans med sina kompisar.

18-åringen upplevde att gymnasieeleven stirrade på honom och ifrågasatte det. Han ska sedan ha frågat om eleven hade några problem.

Började tjafsa

Eleven svarade:

– Jag har inga problem, men jag tror att du har problem.

Det framkommer i förhören i polisens förundersökning.

18-åringen ska sedan ha slagit till eleven i ansiktet. Eleven förstod inte varför – de hade aldrig träffats tidigare.

Eleven blev  tillsagd av en lärare att de inte fick bråka och eleven förklarade att han inte gjort något. En kompis till honom föreslog att de skulle gå ut och röka istället.

Då kom 18-åringen tillbaka.

Försökte hugga i halsen

I förhör har eleven berättat hur 18-åringen drog fram en kniv och försökte hugga honom mot halsen. På något sätt lyckades han rycka sig loss och sprang därifrån. 18-åringen hann upp honom och ska då ha huggit eleven i ryggen.

I åtalet står det: ”Fara för brottets fullbordan förelåg eller var utesluten bara på grund av tillfälliga omständigheter”.

Efter dådet sprang 18-åringen och hans flickvän i väg från skolområdet till kyrkogården. Enligt 18-åringen slängde han kniven i vattnet vid minneslunden. Dagen efter överlämnade han sig själv till polisen eftersom han visste att han var efterlyst. Han nekar till brott och säger att han blev rädd och bara försökte försvara sig eftersom eleven gick emot honom.

”Hade dödat – om jag velat”

– Om jag hade velat döda honom så hade jag kunnat göra det. Jag slutade direkt när jag märker att kniven går in i jackan, har 18-åringen sagt i förhör.

Den drabbade eleven förnekar att han skulle ha slagit tillbaka, han blev bara rädd och ville därifrån. Han har inte vågat gå tillbaka till skolan på grund av rädsla.

Något datum för rättegång är ännu inte bestämt.

LÄS MER: Elev huggen i ryggen utanför skola i Sala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.