Marjut Lehtimäki lyckades fånga Kolsva-vargen på bild för några veckor sedan. Foto: Tittarbild/Marjut Lehtimäki

Kolsvavargen inte skjuten – nu är skyddsjakten över

Uppdaterad
Publicerad

Vargen som skapat oro i Kolsva har fortfarande inte skjutits, men nu är tiden för skyddsjakten över. – Men det är viktigt att poängtera att vi kan fatta nytt beslut om jakt om det skulle behövas, säger Sofia Sollenberg på Länsstyrelsen.

Det var för en månad sedan som Länsstyrelsen i Västmanland fattade beslut om att det skulle få bedrivas skyddsjakt efter varg i Kolsva.

Det efter att en närgången varg skapat oro, uppträtt oskyggt mot människor och också dödat tamdjur.

Kolsvavargen

Jakttiden beslutades få pågå till dess att vargen skjutits eller som längst i en månad. Och i natt gick tidsfristen ut utan att någon varg skjutits.

– Men vi kommer att fortsätta vara lika engagerade i det här som hittills. Och vi kommer att fortsätta vara ute i området, säger Sofia Sollenberg, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

– Vi vet vilken oro det skapar och hur jobbigt det kan vara och det är otroligt viktigt att tala om att vi kan besluta om ny skyddsjakt om det händer något igen. Och vi vill fortsätta få in rapporter och också om någon hittar spillning, fortsätter hon.

Som situationen ser ut idag finns dock inga juridiska skäl till att förlänga skyddsjakten, förklarar hon.

Skolan tar det med ro

Malmaskolan i Kolsva fylls nästa vecka av barn igen efter sommarlovet. Men enligt rektorerna Johan Hallberg och Gun-Marie Persson finns det i dagsläget ingen oro på skolan om att barnen ska råka ut för vargen.

Skolan har tidigare upplevt varg i närheten. Det gällde då Odensvi skola som tillhör Malmaskolan.

– Då tog vi beslutet att barnen inte fick röra sig i skogen efter rekommendationer från länsstyrelsen. Länsstyrelsen kom även ut till skolan för att prata om varg, då de påpekade att det är väldigt ovanligt att vargar attackerar människor, säger Gun- Marie Persson.

Än så länge har det inte kommit några rekommendationer till skolan angående vargen som setts till i Kolsva den senaste tiden.

– Vi håller kontakten med länsstyrelsen hela tiden och avvaktar tills det kommer rekommendationer därifrån. Då följer vi dem, säger rektor Johan Hallberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kolsvavargen

Mer i ämnet