Foto: Northvolt/SVT

Kommunalrådet: ”Nu går vi all in”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att Västerås nu är en av två städer som kan få Europas största batterifabrik, med uppåt 3000 nya arbetstillfällen, gläder kommunalrådet. Nu går vi all in, säger Anders Teljebäck (S).

– Det känns förstås väldigt bra, otroligt positivt. Vi har jobbat stenhårt för det här och med stöttning från det lokala näringslivet, framförallt ABB. Att vi nu är två städer kvar ser vi som en sporre att vässa vårt erbjudande ytterligare, säger Anders Teljebäck (S), kommunalråd i Västerås.

Hur ska ni göra det?

-Som jag ser det har vi redan ett mycket bra erbjudande. Vi har en bra site med allt på plats. Men det finns förstås saker som kan utvecklas. Nu går vi all in, säger han.

40 intresseanmälningar – två finalister

På tisdagen meddelade företaget Northvolt att de, efter att ha fått intresseanmälningar från över 40 kommuner i Sveriges och Finland och sen haft djupare diskussioner med tio av dem, nu valt ut Västerås och Skellefteå. De kommer att välja en av de två kommunerna när de ska etablera sin batterifabrik.

Den beskrivs som en gigantisk historia som skulle kunna ge uppåt 3000 nya jobb och direktinvesteringar på omkring 40 miljarder kronor.

– Det som talar för Västerås det tror jag bland annat är närheten till Stockholm och möjligheten att rekrytera kompetent arbetskraft.  Jag tror också att historien talar för oss, och att vi är en knutpunkt när det gäller energijobb, säger Anders Teljebäck.

”Bra för konkurrensen om arbetskraften”

Tidigare i vår, visade Västerås upp sig för att locka drömetableringen. En stor delegation av tjänstemän och politiker, både från majoriteten och oppositionen, tog emot företagets representanter och visade bland annat upp den plats norr om Finnslätten där kommunen föreslår att fabriken ska ligga.

Men kan inte den här etableringen med uppåt 3000 nya jobb öka konkurrensen om den utbildade arbetskraften ytterligare i Västerås och göra det svårare för de stora företag som redan finns att rekrytera?

– Det är klart att det kan finnas personal som kan vilja jobba hos dem istället. Men i stort kommer ju det här att öka det totala inflödet av kompetent arbetskraft utifrån. Vilket blir positivt för hela näringslivet, säger Anders Teljebäck (S), kommunalråd i Västerås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.