• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Kommunen backar – inga epa-jobb i Fagerstas hemtjänst i sommar

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av februari gick Fagersta kommun ut med ett nytt vikariedrag inför sommaren – ungdomar med egen epatraktor för jobb inom hemtjänsten. Men nu backar kommunen, bland annat ur ett säkerhetsperspektiv.

– Vi är naturligtvis besvikna. Vi får satsa på nästa år istället. Tiden har inte räckt till för att göra det bra för både verksamhet och ungdomarna, säger Ingrid Holmgren, socialchef.

Idén hämtades från Malung som testade konceptet förra sommaren. Nyheten att Fagersta nu skulle göra samma sak möttes av många positiva reaktioner i sociala medier, men det höjdes också kritiska röster kring hur det här skulle genomföras i praktiken.

Nu backar alltså kommunen och meddelar att det inte blir några epa-jobb i sommar. Men idén är inte skrotad – nu siktar man istället på att erbjuda sommarjobben nästa år.

– Mycket förarbete inför nästa år är påbörjat vad gäller riskbedömning, handlingsplan, kontakt med Transportstyrelsen, Arbetsmiljöverket, polis samt annan kommun som har tidigare erfarenhet av epa-ungdom i hemtjänst, säger Ingrid Holmgren.

62 ungdomar hade sökt tjänsterna.

”Lät lite intressant”: Så tyckte ungdomarna om kommunens epa-grepp i februari

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lät lite intressant”, det tycker 17-åriga Isak om kommunens Epa-grepp. Foto: Audrey Erath/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.