Foto: SVT, TT

Köping bidrar med en miljon till ”Tårtgeneralen”

Publicerad

I vår spelar Filip Hammar och Fredrik Wikingsson in sin film ”Tårtgeneralen” i Köping. Kommunen går nu med på att bidra med en miljon kronor till filminspelningen – förutsatt att produktionsbolaget sätter sprätt på drygt tio gånger så mycket på plats i Köping.

”Tårtgeneralen” bygger på de händelser som inträffade i Köping våren 1985, då Jan Guillou i tv utsett Köping till Sveriges tråkigaste stad.

Entreprenören Hasse P ville då motbevisa ”Stockholmsjävlarna” genom att bygga världens längsta smörgåstårta och samtidigt sätta guldkant på sitt otursförföljda liv och ge Köping en plats på världskartan.

– Vi tror på värdet av att göra filmen. Den handlar om personer som ville visa upp Köping, och vi tror att filmen kan bli fin marknadsföring för kommunen, säger Elizabeth Salomonsson (S), kommunalråd i Köping.

Kommunen kommer att bidra med en miljon kronor till inspelningen, som pågår under maj 2017.

Ska gynna lokalt näringsliv

Villkoret är att produktionsbolaget öppnar plånboken medan de är på plats i Köping. De räknar med att spendera 10-12 miljoner kronor i kommunen, något som gynnar det lokala näringslivet.

– Det kommer att vara mycket folk på plats, så det behövs mat och logi. Sedan kommer det att handlas en del, och man behöver anlita olika tjänsteföretag, säger Elizabeth Salomonsson.

Hon hoppas filmen ska gynna kommunen även på lång sikt – lite som tv-serien ”En annan del av Köping”, som enligt henne ökade turismen till Köping.

– Marknadsföringseffekten är av stor betydelse för att vi vill bidra. Tv-serien väckte stort intresse för Köping, folk kommer fortfarande ihåg den. Vi har också fina miljöer som vi vill visa upp.

Vad händer om ni efteråt upplever att filmen målar upp en negativ bild av Köping?

– Jag tror inte att den risken finns. Filip Hammar skulle aldrig göra något negativt för Köping, han är alltid positiv och pratar väl om oss, säger Elizabeth Salomonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.