Körde på kvinna i centrala Västerås – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 18-årig kvinna döms för grov misshandel efter att hon medvetet kört på en 19-årig kvinna på Melkertorget i centrala Västerås. 18-åringen döms till fängelse i ett år och nio månader.

Det var i juni som de båda kvinnorna rök ihop på Melkertorget. En sedan tidigare kylig relation ledde till ett stort bråk där mobiltelefoner slogs sönder och örfilar delades ut.

När 18-åringen sprang till sin bil för att komma undan slagsmålet följde 19-åringen efter och slog sönder ena sidospegeln med en träplanka. Efter det vände hon ryggen till och började gå därifrån. Då hörde hon att någon säga ”spring”. När hon tittade bakåt såg hon att 18-åringen gasade och körde bilen mot henne. Hon försökte springa därifrån, men hann inte undan.

Mordförsöket på Melkertorget i Västerås

Enligt rättsläkaren fick 19-åringen så pass svåra skador att det fanns en fara för hennes liv. Hon fick bland annat skelettskador, skador på lungan och en djup sårskada på högra underarmen.

Döms till fängelse

Nu döms alltså 18-åringen för grov misshandel. Kvinnan själv nekar, men enligt tingsrätten är det ställt utom rimligt tvivel att hon gjorde det medvetet.

Åklagaren hade yrkat på försök till mord i första hand, men enligt Västmanlands tingsrätt så är det inte styrkt att kvinnan blivit överkörd utan snarare påkörd i en relativt låg hastighet eftersom accelerationssträckan ska ha varit kort. Därför menar tingsrätten att kvinnan inte haft för avsikt att döda.

Det finns inte heller något som tyder på att 18-åringen hade planerat händelsen. Utredningen tyder snarare på att det var en hastig ingivelse efter att hon hade provocerats. Därför döms kvinnan för grov misshandel.

Ska betala skadestånd

18-åringen fick under rättegången genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att hon kan dömas till fängelse eftersom hon inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

Förutom att 18-åringen döms till fängelse i ett år och nio månader så ska hon även betala ett skadestånd på 40 000 kronor till den påkörda 19-åringen.

Den 19-åriga kvinnan döms även hon eftersom hon slagit sönder en sidospegel på bilen innan hon blev påkörd. Hon döms till villkorlig dom och dagsböter för skadegörelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsöket på Melkertorget i Västerås

Mer i ämnet