Foto: SVT/Arkiv

Kortare arbetstid för vårdpersonal

Publicerad

Kortare arbetstider och mer tid för återhämtning – det utlovar ett nytt kollektivavtal för nattsköterskor i länet. Avtalet ska även hjälpa till att reducera sjukfrånvaron bland vårdpersonalen.

Nu ska arbetssituationen för vårdpersonal som arbetar natt förbättras. Det är Region Västmanland och fackförbundet Kommunal som undertecknar ett nytt kollektivavtal i veckan. 

De som berörs av ändringarna är undersköterskor, skötare, ambulanssjukvårdare och barnskötare som arbetar natt.

Det nya avtalet ger reducerad arbetstid och ökar tiden för fritid och återhämtning. 

– Vi arbetar för att ge våra medarbetare ett hållbart och hälsosamt yrkesliv med en sänkt sjukfrånvaro. Där ser vi att arbetet med hälsosamma arbetstider och våra schemariktlinjer ger en positiv effekt, säger Carola Lilja som är personalchef på Västmanlands sjukhus i ett pressmeddelande.

Sedan 2017 omfattas regionens sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor samt barnmorskor av samma avtal.

Den nya arbetstidsmodellen införs successivt under 2018 och ersätter tidigare lokala avtal och förmåner för nattarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.