Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pernilla Vikström, kriminalvårdschef i Uppsala, vill gärna använda det planerade polishuset för 200 nya häktesplatser. Foto: Iris Tiitto/SVT

Kriminalvården vill ta över bygget av nya polishuset i Västerås: ”Hoppas få besked från polisen snart”

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av häktesplatser är akut och nu vill Kriminalvården ta över bygget av det nya polishuset i Västerås. Detta sedan Polismyndigheten sagt sig vilja bryta kontraktet då bygget blivit för dyrt.

– Vi har väldigt stort behov av häktesplatser. Att stoppa och börja om från början är inte ett alternativt för oss, säger Pernilla Vikström, kriminalvårdschef vid häktet i Uppsala.

I ursprungsplanen handlade det om 100 platser men enligt Pernilla Vikström rör det sig snarare om det dubbla. Kriminalvården har därför varit i kontakt med fastighetsägaren och Västerås stad för att planera vidare.

För att lösa den ekonomiska biten ser Kriminalvården över möjligheten att ta in fler verksamheter i lokalerna.

– Ett exempel är frivården, som själva är positiva inför förslaget, Pernilla Vikström.

”Viktigt tillskott”

I mars meddelade regeringen att det ska finnas ett nytt häkte med 100 platser i Västerås i början av 2026.

– En stärkt brottsbekämpning har bidragit till en ökning av intagna i Sveriges häkten och anstalter. De nya platserna i Västerås är ett viktigt tillskott för att ytterligare bygga ut Kriminalvården, sade Sveriges dåvarande justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Men bygget har blivit försenat. I augusti gick nämligen Polismyndigheten ut med att de vill bryta kontraktet med företaget som ska bygga då man anser att bygget – som även omfattar en polisstation som skulle stå klart 2024 – har blivit för dyrt.

”Pågående dialog”

Enligt Åsa Welander, chef för lokalförsörjningsenheten hos polisen, är läget oförändrat.

– Vi har inga kommentarer som vi kan ge i nuläget eftersom vi har en pågående dialog med fastighetsägaren, säger hon.

Sedan 2015 har Västerås stått utan häkte då det gamla stängdes efter brister i brandskyddet – och häktade personer har sedan dess placerats på andra häkten runt om i landet.

Starta klippet för att höra Pernilla Vikström, kriminalvårdschef, om planerna för det eventuella häktet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.