Foto: TT

Kriminella utnyttjade 16-årig särskoleelev för penningtvätt

Publicerad

Enligt åklagaren gav 16-åringen sin tillåtelse till att 15 000 kronor, som kom från ett brott, fördes över till ett bankkonto som hen disponerade. 16-åringen tog sedan ut 14 500 kronor från kontot och lämnat över dem till en okänd person. Men tingsrätten friar 16-åringen.

16-åringen har berättat i förhör att det var en några år äldre person som hen kände sedan tidigare som skrev på Snapchat och frågade om det gick bra att få använda hens Swish i samband med en bilförsäljning. Som tack för hjälpen skulle hen få 200 kronor.

Åklagaren hävdar att pengarna kom från ett brott och att de var del av ett belopp om 150 000 kronor från ett bedrägeri. 16-åringens hantering med pengarna har syftat till att dölja att pengarna kom från ett brott, anser åklagaren. Penningtvätten ska ha skett i oktober 2018 i en kommun i Västmanland.

Frias av Tingsrätten

Tingsrätten i Västmanland anser att det inte är bevisat att 16-åringen vetat att pengarna kommit från brottslig verksamhet.

Dessutom anser Tingsrätten, mot bakgrund att 16-åringen har vissa svårigheter och att hen tidigare gått i särskola under drygt ett års tid, inte heller haft anledning att förstå att pengarna som kommit in på kontot kom från brott eller brottslig verksamhet.

Därför friar Västmanlands tingsrätt 16-åringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer