Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elin Hedén har jobbat mer än 20 år på kvinnohuset i Västerås. Hör henne i klippet berätta om hur föreningen stöttar våldsutsatta kvinnor och tjejer. Foto: Silvia Anna Westin/SVT

Kvinnohuset i Västerås har stöttat kvinnor i över 40 år: ”Vill visa kvinnor deras rättigheter”

Uppdaterad
Publicerad

I ett rosarött hus mitt i centrala Västerås finns kvinnohusets verksamhet. Utöver kvinno- och tjejjouren har verksamheten också ett skyddat boende för tre kvinnor med sina barn.

– Vi arbetar för att motverka mäns våld mot kvinnor genom bland annat stödsamtal men även genom att informera samhället om hur våldsutsatta kvinnor har det, säger Elin Hedén, verksamhetsansvarig på kvinnohuset i Västerås.

När SVT Nyheter Västmanland besöker kvinnohuset i stan kommer en kvinna med sina barn in genom ytterdörren. Hon ler vänligt och hennes barn skuttar glatt uppför trappan mot övervåningen. Kvinnan och hennes barn är några av de som får skydd genom verksamheten.

– Det är socialtjänsten som är i kontakt med oss och som avgör om en kvinna ska placeras hos oss. I vissa fall, när mannen utgör ett för stort hot mot familjen, kan kvinnorna även placeras på ett boende i någon annan kommun, säger Elin Hedén.

Hon har jobbat på kvinnohuset i mer än 20 år och har stöttat och väglett ett stort antal kvinnor och tjejer genom åren.

– Det är ett så givande jobb. När en kvinna eller en tjej går ut härifrån och säger att hon inte behöver oss längre och att hon nu har hittat sin plats i samhället igen – det är fantastiskt, säger hon i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våld i nära relation

Mer i ämnet