Foto: SVT

Lägre vatten ger varmare vatten – leder till kraftigare algblomning

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i fredags avråder Sala kommun från att bada i Viggsjön på grund av kraftig tillväxt av alger. Om värmen håller i sig så kan fler badplatser behöva stänga, bland annat på grund av de låga vattennivåerna.

I år har det varit bottenrekord för svenska grundvattennivåer. Förutom att det kan leda till exempelvis bevattningsförbud så ökar det även risken för algblomning och bakterier i våra sjöar.

– Vi har sju decimeter lägre vatten än det ska vara i sjön just nu. Det gör att om det blir varmare så stiger vattentemperaturerna drastiskt. Då ökar risken för algblomning, eller så kan det bli för höga värden av bakterierna, säger kommunekologen Kjell Eklund ute vid Viggsjön i Sala.

Avråder från bad

Efter algprover som togs förra veckan så avråder Sala kommun att bada i Viggsjön. Risken är stor att badet kommer fortsätta vara stängt under resten av badsäsongen.

LÄS MER: Algblomning stänger Viggsjöbadet

– Här vill vi inte rekommendera bad. Vi kan inte förbjuda folk att bada, men det rekommenderas inte. Då gör man det på egen risk, säger Kjell Eklund.

Olika arter är olika giftiga. Barn och djur är extra känsliga och ska hållas borta ifrån vatten med algblomning.

– Om barn får i sig mycket vatten här så kan det innebära risk för ordentlig magsjuka om man har otur. Om det kommer hit hundar och dricker så kan de avlida när det är så här mycket alger, säger Kjell Eklund.

Värmekänsliga vattennivåer

Om det blir högsommarvärme och mellan 24-25 grader i vattnet så tror Kjell Eklund att han och kommunen kan behöva stänga fler bad i Sala.

– Kanske blir det algblomning i flera sjöar och definitivt kommer det bli problem med bakterier i flera sjöar. Får vi sådana temperaturer kommer det växa till, det är helt säkert, säger han.

Havs- och vattenmyndighetens hemsida kan man hitta detaljerad information kring badvattenkvaliteten i Sverige.

LÄS MER: Därför blir sjöarna brunare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.