Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka problem medför läkarbristen? Och hur ska det bli bättre framöver? Foto: Arkivbild/SVT

Mindre orter drabbas hårdast av läkarbristen i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Den nationella läkarbristen har gjort att många vårdcentraler i Västmanland haft svårt med att anställa läkare – och istället behövt hyra in läkare. Svårast har det vart på mindre orter där vissa vårdcentraler bara har en till två läkare – i Kolbäck ingen.

– Vi har absolut en läkarbrist. Vi skulle behöva 25 specialister till i länet och då pratar jag bara om de vårdcentraler som drivs av närvården, säger Anna Sofia Jansson som är direktör inom närvården i Region Västmanland.

Att det blivit svårare att få tag på läkare har gjort att närvården behövt hyra in läkare till de mindre vårdcentralerna.

– Vi är tacksamma för att möjligheten finns att hyra in, för då säkerställer man också arbetsmiljön för de ordinarie läkarna på vårdcentralen och det är viktigt för att få en tillgänglighet, säger Anna Sofia Jansson som är direktör inom närvården i Region Västmanland.

Enligt Anna Sofia Jansson drivs fyrtio procent av primärvården i Västmanland av regionen, resten är privat.

Hur ska det bli bättre framöver? I klippet svarar Anna Sofia Jansson på tre frågor om läkarbristen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.