De flesta länsstyrelser i landet fick pulver med posten under onsdagen. Foto: Hanna Eklund

Länsstyrelsen: Hotet var riktat mot våra djurskyddshandläggare

Uppdaterad
Publicerad

Efter att de flesta länsstyrelser i landet fick försändelser med pulver har rutinerna för posthantering skärpts.

– Vi har också haft samtal med berörd personal och kommer att ha ett gemensamt personalmöte under dagen, säger Erik Bergman, pressansvarig i Västmanland.

Upptäckten att posten innehöll ett vitt pulver ledde till stora insatser, innebärande att poliser, ambulanser, rökdykare och annan räddningspersonal samt en bombstyrka hanterade situationen på plats.

Senare visade analys att pulvret var ofarligt, men då hade redan fyra personer förts till sjukhus med ambulans.

– De var opåverkade och är det fortfarande, mig veterligen, säger Erik Bergman.

Ett brev med pulver

Tillsammans med pulvret fanns ett brev, som riktade sig till djurskyddshandläggarna. Vad som stod i brevet vill Erik Bergman inte gå in på.

– När man kommer med hot mot vår personal som följer lagar och regler, då är det ett hot mot hela samhället och demokratin.

Tror du att det handlar om enskilt missnöje med ett beslut eller så?

– Det lutar åt det hållet, ja, och det går inte att skrämma vår personal till att göra som man vill, det är som sagt lagar och regler som bestämmer hur Länsstyrelsen arbetar, säger Erik Bergman.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under onsdagen fick länsstyrelsen i Västerås ett brev med pulver. Räddningstjänst, ambulans och polis kallades till platsen. Foto: Hanna Eklund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.