Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag hoppas på att vi krogägare i Västerås kommer kunna samarbeta med varandra.” – hör Karin Granlund berätta mer i klippet. Foto: Kujay Keita /SVT

Karin: ”Vanligt med narkotikapåverkade gäster” – ny studie visar krogpersonalens oro

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en oro kring narkotikasituationen hos kroganställda i länet, det visar en ny kartläggning som Länsstyrelsen Västmanland tagit del av. Karin Granlunds krog O'learys har varit med i kartläggningen.

–  Vi har länge efterfrågat såna här resurser till Västerås, därför kändes det som en självklarhet för oss att vara med, säger hon.

Förra året genomförde flera länsstyrelser i landet en undersökning för att ta reda på hur krogpersonal, ordningsvakter, poliser och kommunala handläggare ser på situationen som rör användningen av narkotika i krog- och nöjeslivet, samt hur dessa förutsättningar kan förändras till det bättre.

I studien framkom det att 70 procent av krogpersonalen i landet rapporterat att de under senaste året sett narkotikapåverkade gäster på krogen i den ort där de arbetar.

Hoppas förbättra samarbetet

I hopp om att att kunna minska användningen av narkotika på krogen vill Länsstyrelsen börja samarbeta med flera restauranger och krogar i länet.

– I det förebyggande arbetet är det viktigt att synliggöra hur användning och tillgänglighet av narkotika i samband med alkoholutskänkning ser ut och vilka värderingar och kunskaper som finns i krogmiljön, säger Eva-Linnéa Eriksson, Länsstyrelsen Västmanland.

Hör Karin Granlund som jobbar på krogen om hur de hanterar problemet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.