Foto: Arkiv

Länsstyrelsens vargbeslut upprör Kolsvabor

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen förlängd skyddsjakt på vargen som rört sig i Kolsva. Ett beslut många Kolsvabor inte är nöjda med.

Det var idag som länsstyrelsen tog beslut om att skyddjakten på vargen som synts i Kolsva under sommaren inte ska förlängas. Ett beslut som upprör flera Kolsvabor.

– Jag tycker vargen borde skjutas. Det är en varg som inte ens är rädd för människor och tar våra husdjur, säger Kolsvabon Birgitta Andersson.

Stod öga mot öga med vargen

Birgitta stod i juni öga mot öga med vargen när vargen dödade hennes och makens hund. Trots att saknaden är stor efter sällskapet som deras hund gav kommer de inte våga skaffa någon ny hund.

– Nej, inte så länge vargen är här. Man bara undrar hur många fler katter och hundar som kommer råka illa ut.

”Låter konstigt”

En som fångade vargen på bild var Marjut Lehtimäki. Hon hade precis varit ute med sin hund när grannar till henne skrek att vargen var utanför. Hon tycker att Länsstyrelsens beslut är konstigt.

– Länsstyrelsen är ju de som är kunniga inom det här området så man får väl lita på deras beslut men jag tycker det låter konstigt.

– Vargen lär ju komma tillbaka. Den har setts i samhället många gånger, säger Marjut Lehtimäki.

Vargar ska vara i skogen

Hon tycker att något måste göras åt vargproblemet då det ställer till så mycket problem och oro.

– Jag skulle aldrig låta mitt djur vara utan uppsyn i trädgården. Vargar ska vara i skogen och inte inne i samhällen, säger Marjut Lehtimäki.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer