Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fruktansvärt lidande”, så beskriver lantbrukaren Stefan Andersson sitt fält av vitklöver just nu. Foto: Kristian Östlund/SVT

Lantbrukaren Stefan om torkan: ”Är orolig över skörden”

Publicerad

Bristen på regn blir allt mer alarmerande för bönderna. I Västmanland har det inte regnat på över en månad, i Kungsör inte sedan den 1 maj.

– Jag är orolig över skörden. Vi vet inte när regnet kommer. Jag är inne och tittar på väderleksrapporten varje dag, säger lantbrukaren Stefan Andersson.

Situationen för lantbruket runt om i landet är stressande just nu. Djurens betesmarker växer inte upp igen utan regn och i och med värmen blir det ännu tuffare för spannmålet.

– Alla grödor lider mer eller mindre just nu. Vårgrödorna som inte har hunnit utvecklat sitt rotsystem kommer drabbas mer om det inte kommer något regn. Ett omslag i vädret är det vi alla inom lantbruket hoppas på just nu, säger Stefan Andersson.

I klippet visar Stefan upp hur torkan påverkat hans höstvete och vitklöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet