Lista: Så kan fler inkluderas i idrotten

Uppdaterad
Publicerad

En ny integrationsstrategi i Västmanland har tagits fram för att bland annat få fler nyanlända att börja idrotta.

– Det främjar folkhälsan, gör att människor mår bra och idrotten ger ett socialt sammanhang – att man är del av något större, säger Kristin Pleick, distriktsidrottschef i Västmanland.

Länsstyrelsen har tillsammans med flera aktörer, bland annat RF-SISU Västmanland, satt mål för integrationen i länet fram till 2026. I strategin finns flera delmål kopplade till idrott.

– Idrotten bygger broar mellan människor i samhället. Man lär känna människor och får ett kontaktnät genom att vara delaktig i en förening, säger Kristin Pleick, distriksidrottschef för RF-SISU Västmanland.

Olika förutsättningar

Ekonomiska förutsättningar, föreningsvanor, färdigheter och fysiska förmågor, normer och värderingar är trösklar som kan hindra personer från att idrotta.

– Det finns inte en medveten ovilja att integrera och inkludera människor i idrotten, utan det handlar om omedvetna handlingar eller beslut som föreningar tar, säger Kristin Pleick.

”De trösklar vi har identifierat är väldigt viktigt för föreningar att jobba med”  – hör i klippet hur fler kan inkluderas i idrotten.

Delmålen för meningsfull fritid i integrationsstrategin:

• Öka andelen utrikesfödda som deltar i förenings och kulturaktiviteter med särskild tyngdpunkt på barn och unga och då i synnerhet flickor.

• En ökad andel av de som är intresserade inom målgruppen är engagerade som ledare, tränare och styrelsemedlemmar inom föreningslivet.

• Att genom bred samverkan möjliggöra för barn och ungdomar att delta i civilsamhällets organiserade verksamheter oavsett funktionsvariationer eller socioekonomiska förutsättningar.

• Att erbjuda olika målgrupper, såsom exempelvis äldre personer och personer med funktionsvariationer, aktiviteter som bidra till en meningsfull vardag utifrån respektive grupps behov.

• Främja och utveckla samverkan mellan den offentliga sektorn och civilsamhället.

• Att öka målgruppens kännedom om och möjlighet att ta del av de civilsamhällets insatser som rör hälsa.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.