Ulrika Säfström Sunnerfelt, initiativtagare till Spring med Kärlek. Foto: SVT

Löpevent hyllar mördade Ida

Uppdaterad
Publicerad

Förra året sprang 22.000 löpare med kärlek för att hylla minnet av Ida, som mördades i ett motionsspår. På fredag är det dags igen.

Det var den 5 augusti 2015 som 21–åriga Ida Johansson hittades mördad i ett motionsspår i Upplands Väsby. Eventet Spring med Kärlek startade som ett initiativ av löpargruppen Springande Tjejer där Ulrika Säfström Sunnerfelt från Västerås är med. Hon skapade ett event på facebook och det slutade med att 22.000 människor runt om i landet och även utomlands deltog.

– Vi ville visa omtanke om hennes familj och hedra hennes minne. Men vi springer också för livet och rätten att springa utan rädsla, säger Ulrika Säfström Sunnerfelt.

Skapa tryggt samhälle

Hon säger att många blev rädda efter det som hände och det är just den rädslan man vill jobba mot.

– Det ska inte handla om att du är rädd och att folk slutar röra på sig för det utan det handlar snarare om att skapa ett samhälle där det är tryggt och alla kan vara ute och röra på sig, säger Ulrika Säfström Sunnerfelt.

Spring där du är

På fredag är det dags igen och precis som förra året så springer man för att hedra minnet av Ida. Den som vill kan delta i någon av de arrangerade löpturerna men det går lika bra att springa själv, där man är. I år deltar människor från Sverige men även folk i Bankok, London och USA har meddelat att de kommer att springa på eventets Facebooksida. Förra året deltog 22.000 personer.

–  Vi fick en enormt stor respons. Det var mer än jag kunnat tro. Så många människor i Sverige men även runt om i världen var med. Det är enormt, att människor visar sitt stöd. Och det vet jag att Idas familj känner ett stort stöd från, säger Ulrika Säfström Sunnerfelt.

I Västerås kan man delta i en arrangerad löptur vid Rocklundaspåret klockan 18.00. Det är föreningen Korpen som är med och stöttar.

– Vi brinner för motion och folkhälsa. det går hand i hand med Spring med Kärleks engagemang så det var en självklarhet att ställa upp, säger Robert Sturesson från Korpen i Västerås.

– Det är inte okej det som hände. Vi kan aldrig ändra det som hände. Men vi kan hedra hennes minne och se till att det inte glöms, säger Ulrika Säfström Sunnerfelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer