Foto: SVT

Lotten kan avgöra vem som ska styra i Skinnskatteberg

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna presenterade nya kommunstyrelser och koalitionspartners i Västmanland under fredagen. Men ännu är inte läget klart i alla kommuner.

Alla Socialdemokratiska kommunalråd i Västmanland träffades i dag i Västerås för det sedvanliga mötet man brukar ha en gång i kvartalet.

När det gäller Arboga så händer inget nytt med styret. Det blir som tidigare en koalition med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centern och det lokala Omsorgspartiet som kommer att regera.

Ingen skräll i Köping

I Köping kommer Socialdemokraterna att regera tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, inte heller det någon skräll – även om kommunalrådet Elisabeth Salomonsson glömde bort MP i sin första presentation.

SD har klar vågmästarroll

I Skinnskatteberg, däremot, har Sverigedemokraterna en klar vågmästarroll. Efter valet stod det klart att bara ett mandat hade förändrats men det får stor inverkan.

Eftersom den borgerliga alliansen 14 mandat tänker lägga fram ett eget förslag till kommunstyrelse blir det upp till SD med 2 mandat att betämma om den borgerliga sidan ska regera eller om det blir de röd-gröna som har 15 mandat.

Lotten kan avgöra

En komplicerad situation som inte får någon lösning förrän vid nästa nomineringsfullmäktigesammanträde 27/10. I allra värsta fall kan det bli lottdragning för om SD inte får ihop två kandidater kan ställningen bli 15 lika.

– I värsta fall kan det bli så, ja, bekräftar Lars Andersson (S), kommunalråd i Skinnskatteberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2014 - Tvärsnytt

Mer i ämnet