Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De som vill smälla kommer att göra det ändå.” Hör Jessica Larsson och andra Fagerstabor om att ta hänsyn till svinpesten på nyårsafton. Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

Fagerstabor uppmanas skippa fyrverkerier – för vildsvinens skull

Publicerad

Inför nyårsafton uppmanar Fagersta och Norbergs kommuner till försiktighet när det gäller fyrverkerier, eftersom de kan skrämma vildsvinen i det pestdrabbade området.

– Folk kommer smälla i alla fall, säger Jessica Larsson.

– Det finns ju inhägnad, så de lär inte kunna ta sig så långt ändå, säger fyrverkeriförsäljaren Sebastian Strandberg, och tillägger att han själv dragit ned på det ljudliga firandet bland annat med tanke på djur generellt.

Det finns inget förbud mot att skjuta fyrverkerier och smällare, men enligt kommunernas regler ska det ske runt tolvslaget, närmare bestämt mellan klockan 22.00 och 02.00 på nyårsafton.

Afrikanska svinpestutbrottet

Om vildsvinen blir störda kan de röra sig ut ur området där de brukar vistas, vilket försvårar bekämpningen av den afrikanska svinpesten, skriver kommunerna på sina hemsidor. Jordbruksverket håller med och tycker att det bästa, för alla djurs skull, är att helt låta bli fyrverkeri.

– Om du ändå vill skjuta raketer, gör det bara i de inre delarna av tätorterna Fagersta och Norberg, och i nära anslutning till tolvslaget, skriver Jordbruksverket.

I videon: Tänker Fagerstaborna skjuta raketer på nyår?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet