Centrum i Hallstahammar. Foto: Robert Gustavsson / SVT

M i Hallstahammar: ”Inför kommunala ordningsvakter”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna tycker inte polisen klarar av att upprätthålla ordningen i Hallstahammar. Därför har de skickat in en motion där de föreslår att införa kommunala ordningsvakter.

I helgen knivskars en ung person i centrala Hallstahammar och Folkets park har haft flera inbrott. I skuggan av oroligheterna föreslår nu Moderaterna i Hallstahammar att kommunen borde införa kommunala ordningsvakter.

Polisen misslyckas

Enligt moderaterna i Hallstahammar klarar polisen inte av att upprätthålla tryggheten i kommunen.

– Folk är otrygga och man vågar inte gå på samhället utan att känna sig otrygg, så kan vi inte ha det. I grund och botten är det här polisens ansvar, det är dom som ska sköta tryggheten, ordningen och reda, men polisen misslyckas med det och då måste kommunen ta sitt ansvar, säger Jenny Landernäs (M), gruppledare.

Inget nytt för kommunen

Jenny Landernäs, Moderaternas gruppledare i Hallstahammar. Foto: Robert Gustavsson / SVT

Från majoriteten menar man att sådana diskussioner redan förs mellan handlarna och kommunen.

– Det här är en fråga som vi jobbar med, initiativet kommer ifrån handlarna. Vi samarbetar i många frågor tillsammans med handlarna och det här är en av dom. Självklart tittar vi på det om de bedömer att det behövs, säger Carin Becker-Åström, kommunchef i Hallstahammar.

Ett steg längre

I Fagersta har man redan fattat beslut om att använda väktare för att öka tryggheten, men i Hallstahammar vill man alltså ta det ett steg längre.

– Väktare kan inte göra så mycket. Ordningsvakter kan ju gripa in och avvisa folk. De kan störa ungdomar innan det blir bråk, de kan gripa personer som beter sig illa. Det kan inte en väktare göra, säger Jenny Landernäs (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.