Ungdomshemmet Sundbo utanför Fagersta har 41 platser och tar även emot dem som dömts till sluten ungdomsvård. Här är cirka 150 personer anställda. Foto: Robert Gustavsson / SVT

Många behandlingsassistenter på Sundbo saknar utbildning

Publicerad

Sundbo i Fagersta är ett av de ungdomshem i Sverige där mer än hälften av behandlingsassistenterna saknar formell utbildning. Hemmet har fått allvarlig kritik av IVO bland annat för våldsam personal och felaktiga tvångsåtgärder.

Personal inifrån Statens institutionsstyrelse, SiS, vittnar också om att behandlingen inte fungerar och att personalen inte har den utbildning som krävs.

– Ja men den åsikten får man ju ha. Det kan inte jag ta ifrån dem.Men jag tror inte att kvalitén har sjunkit så mycket på så kort tid,men över tid så tror jag inte det är bra att folk inte harutbildning. Därför görs utbildningsinsatser och därför försöker viså klart anställa folk som har utbildning, säger Arne Andersson, institutionschef på Sundbo.

Många saknar utbildning

Siffror som SVT tagit del av visar att på 16 av de 24 ungdomshemmensaknar majoriteten av behandlingsassistenterna en tvåårig eftergymnasial utbildning.Sundbo är ett av dem.

Vad får det för konsekvenser för behandlingen?

– Självklart om man saknar en grundutbildning så saknar man en visskompetens, men vi försöker ju parera det så mycket vi kan medinterna utbildningar. Fast det går inte att få det att motsvara entvåårig grundutbildning – nej, säger Arne Andersson.

Har fått allvarlig kritik

I Sverige är SiS-ungdomshem ensamma om att få använda tvångsmedelsom inlåsning och isolering av ungdomar.

När Inspektionen för vård och omsorg, IVO, genomförde entillsyn av Sundbo så granskade de bland annat övervakningsfilmer.En av händelserna som myndigheten kritiserar handlar om just enfelaktig avskiljning.

Myndigheten konstaterar även att personalen inte har den kompetens som krävs för att säkerställa god vård.

Ser du någon koppling mellan sänkta kompetenskraven och det här?

–Det är svårt att se en direkt koppling, men att det kan finnaskoppling för annars skulle man någonstans inte tro på att detbehövdes utbildning, säger Arne Andersson.

Detta krävs för att få jobba på SiS

Kravet för att jobba som behandlingsassistent på Statens institutionsstyrelse är att minst ha en examen från tvåårig eftergymnasial utbildning vid folkhögskola eller yrkeshögskola med inriktning mot behandlingsarbete eller examen från högskola med motsvarande inriktning.

2016 beslutade myndigheten om en tillfällig ändring av utbildningskravet vid nyrekrytering av behandlingsassistenter. Det behövdes nu bara gymnasieutbildning för att jobba på ett Sis-hem.

SiS anser också att de kommer ha fortsatt svårt att rekrytera utbildad personal. De justerade utbildningskraven har därför förlängts ytterligare ett år – till september 2018.

Källa: Statens institutionsstyrelse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.