Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ordförande Lova Libert om hur Mälardalens studentkår löste sin ekonomiska kris. Foto: Iris Tiitto/SVT

Efter studentkårens pengakris i Västerås – nu öppnar puben igen

Uppdaterad
Publicerad

På måndag startar studierna för de 18 000 studenterna på Mälardalens universitet. Likaså kommer kårhuset pubverksamhet som under våren 2023 stängdes ner på grund av ett ekonomiskt underskott öppna igen.

– Det känns jättebra att vara tillbaka, vi har hittat en hållbarlösning framåt, säger Lova Libert, ordförande i Mälardalens studentkår.

Det var i mars 2023 som studentkåren fattade beslut om att stänga ner pubverksamheten i kårhuset. En av orsakerna var ett ekonomiskt underskott på omkring 800 000 kronor. Pubverksamheten tas nu över av en företagare som sedan tidigare drivit universitets lunchresturang.

En ekonomisk nystart

Kåren står nu inte längre för pubens utgifter, som varuinköp och lokalhyra.

–  Det har varit en stor utgift. Vi går från ett kraftigt underskott till att i år ha en budget som går plus, säger Lova Libert.

Mälardalens universitet har även bidragit till att kåren har fått tillsätta en ny tjänst. En senior rådgivare, som framåt kommer ha det övergripande ansvaret över kårens ekonomi.

I klippet: Studentkårens ordförande svarar på tre frågor om hur kåren lyckades vända på ekonomin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.