Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riva eller bygga upp? Det är frågan som Mälarenergi nu jobbar med vad gäller Nygårdsforsens kraftverk och damm. ”Det skulle innebära en helt ny tillståndsprocess hos mark- och miljödomstolen”, säger Johan Lind vattenkraftsexpert Mälarenergi. Foto: Fredrik Björkholm/Robert Gustavsson/SVT

Energibolagets stora dilemma: Ny damm till kraftverket vid Nygårdsforsen – eller avveckla till förmån för naturen

Uppdaterad
Publicerad

Just nu står Mälarenergi inför ett stort beslut. Ska man bygga upp Nygårdsforsdammen som en ny damm på ett modernt sätt – eller ta bort den och kraftverket helt för att återställa dalgången till vad den en gång var.

– Som jag ser det i dag så är det svårt att få ekonomisk genomförbarhet att bygga upp Nygårdsforsen, säger Johan Lind, vattenkraftsexpert på Mälarenergi.

Efter att allvarliga brister på dammkroppen upptäckts på Nygårdsdammen i Hedströmmen norr om Kolsva i oktober, så har dammen tömts på vatten. Kvar är den ursprungliga flodfåran av Hedströmmen. Dammen är i så dåligt skick att frågan är om det är ekonomiskt och ekologiskt försvarbart att bygga upp den på nytt, med nya miljökrav och på ett säkert sätt.

– Det är en damm som är riskabel, skulle den brista så finns risk för förlust av människoliv, så den har en hög säkerhetsklassning, säger Johan Lind.

Fastnade i kvicksand

I och med att man sänkte vattennivån i dammen en liten bit för att åtgärda ett mindre ras, så upptäcktes att dammen var i mycket dåligt skick. Man fick snabbt sänka resten av dammens vatten och flera ras inträffade. En inspektör fastnade tillfälligt i den kvicksandsliknande leran och även en grävmaskin fastnade och fick dras loss.

– Vi arbetar nu med åtgärder för att vintersäkra dammen, för vi måste kunna tappa vatten genom Nygårdsforsen under vintern. Vi kommer inte kunna ta upp någon kraftproduktion här under vintern, utan hela dammkroppen måste besiktigas och stabiliseras, men just nu handlar det mest om att se till att det inte uppstår ytterligare skador, att det inte rasar mer i kanterna, säger Johan Lind.

Forsande vatten

Länsstyrelsen i Västmanland och Mälarenergi själva ser nu också att stora naturvärden kommit fram i och med sänkningen av dammen. Forsande vattenmiljöer är en bristvara i länet och här har långa sträckor fors åter sett dagens ljus. Skulle Mälarenergi ta beslutet att avveckla dammen och kraftverket så skulle det enligt länsstyrelsens vattenvårdshandläggare innebära att arter som öring, flodpärlmussla och kungsfiskare åter kan etablera sig i den nyuppkomna delen av Hedströmmen.

– Det är ett av de scenarior som vi beaktar nu, det finns ett stort tryck på att återställa vandringsvägar generellt, men kanske framför allt i Hedströmmen och Nygårdsforsen i och med att vi har ett omfattande naturreservat direkt uppströms, säger Johan Lind.

Grafik: Se skillnaden före och efter sänkningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se skillnaden före och efter sänkningen. ”Om man låter det här vara den permanenta bilden av Hedströmmen då kommer det här vara det största naturvårdsprojektet i strömmande vatten i Europa”, säger Viktor Kärvinge. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Nygårdsforsen

Kraftverket och dammen byggdes under 1940-talet. Det har producerat runt fyra miljoner wattimmar för ägaren Mälarenergi årligen. I oktober sänktes dammen då allvarliga brister i dammens konstruktion upptäckts. När vattnet tömts ut, kunde Hedströmmen återgå till den form den hade innan dammen byggdes på 1940-talet.

Förtydligande: Rasrisk – avråder allmänheten

Mälarenergi avråder bestämt allmänheten från att vistas i det aktuella området då rasrisken längs dammens sidor är stor. Det finns också risk för att fastna i den kvicksandsliknande leran.

SVT följde med Länsstyrelsens vattenhandläggare som hade tillstånd att på ett begränsat område gå ner till strömmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.