Foto: SVT

Målmedvetna Ghada vill in på arbetsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Det finns många historier om invandrare som bor i Sverige som kämpar för ett ordentligt liv. En av dem är Ghada Elassar som berättar sin historia om hur hon under flera år har försökt få ett fast jobb.

Ghada Elassar kommer ursprungligen från Palestina och kom till Sverige för 16 år sedan. Här har hon tagit två masterexamen inom området civilingenjör. För tre år sedan blev hon klar med sina studier och fick efter det praktik på olika företag.

Hon har fyra barn och de två äldsta studerar också till civilingenjörer på Mälardalens högskola. Hon tycker att det viktigaste för att få en fast anställning är att behärska det svenska språket, ha referenser och erfarenheter.

#flykt

Stor konkurrens

Trots hög utbildning och goda språkkunskaper så är det ändå svårt för Ghada att komma in på arbetsmarknaden. Anne-Charlotte Silvano, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Västerås, menar att konkurrensen på arbetsmarknaden är stor, trots att man är välutbildad.

– Det är många som är födda och uppväxta i Sverige med högre utbildning som ändå inte kommer in i på arbetsmarknaden. Det är bra att man har hög utbildning då det ger större chans till arbete, men däremot är det ingen garanti, säger hon.

Stöd under två år

När nyanlända får uppehållstillstånd från Migrationsverket går de till Arbetsförmedlingen och får ta del av etableringsuppdraget. Det innebär att Arbetsförmedlingen ska hjälpa flyktingarna att komma in på arbetsmarknaden.

– Det är ett uppdrag där vi kan ge väldigt mycket stöd under två års tid till nyanlända. Målet är att människor ska komma ut i egen försörjning eller i studier, säger Anne-Charlotte-Silvano, Arbetsförmedlingen.

”Känsla att jag når mitt mål”

I januari 2015 var 642 personer inskrivna i etableringsuppdraget hos Arbetsförmedlingen i Västerås. I mars i år hade siffran ökat till 867 personer. Anne-Charlotte-Silvano säger att trots att Arbetsförmedlingen ska hjälpa folk till jobb så är det i slutänden arbetsgivarna som väljer vem de vill anställa. 

– Det är stor konkurrens oavsett yrke med många sökande på varje ledig tjänst, säger hon.

Trots ett ihärdigt sökande, så ger inte Ghada Elassar upp.

– När man har ett tydligt mål blir det inte svårt och jag har en känsla av att jag kommer att nå mitt mål, säger Ghada Elassar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet