Kvinnan hittades vid en gång- och cykeltunnel i Fagersta. Foto: SVT

Man åtalas för grov våldtäkt och mord i Fagersta

Uppdaterad
Publicerad

En 28-årig man åtalades idag misstänkt för grov våldtäkt och mord på en kvinna i 30-årsåldern i Fagersta den 27 juli i år.

Kvinnan våldtogs under vapenhot och höggs därefter till döds med en kniv vid en gång- och cykeltunnel vid Brinellskolan i Fagersta. Nu åtalas den 28-årige mannen för att ha utfört gärningen.

Den 28-årige mannen har erkänt och misstänks agerat tillsammans med en minderårig pojke när det gäller våldtäkten. Pojken åtalas dock inte.

– Det finns en underårig medmisstänkt när det gäller sexualbrottet. Åtal har inte väckts mot honom då han inte är straffmyndig och i det aktuella fallet så har förutsättningar för en så kallad bevistalan inte funnits. Den underårige är numera ett ansvar för de sociala myndigheterna, säger kammaråklagare Fredrik Sandberg, i ett pressmeddelande.

Valdes av en slump

Det var den 27 juli som 28-åringen gick runt på stan och letade efter någon att mörda den aktuella natten. Enligt åklagaren valdes kvinnan av en slump.

– Det här är en tragisk och ofattbar händelse där gärningsmännen inte verkar ha haft några kopplingar till offret och där offret förefaller ha blivit slumpmässigt utvalt, säger Fredrik Sandberg.

Den så kallade paragraf 7-undersökningen visar att den 28-årige mannen troligen led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen.

Hittat misstänkta mordvapnet

Som bevis har åklagaren bland annat sms och telefontrafik som visar på att 28-åringen och den minderåriga pojken planerat våldtäkten.

Åklagaren har också det misstänkta mordvapnet bland sin bevisning. Kniven hittades i 28-åringens bostad och kvinnans blod har anträffats både på knivens slida och på en plasthandske som ska ha använts för att torka av den blodiga kniven.

Rättegången är planerad till den 27 november och väntas pågå under fem förhandlingsdagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer