Advokat Elisabeth Massi Fritz. Foto: Karl Nilsson/TT

Massi Fritz: Ett fall som kommer gå till historien

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkar på livstidsdom efter huvudförhandlingarna i Arbogafallet. Brottsmålsadvokaten Elisabeth Massi Fritz är inte förvånad över åklagarens beslut.

– Det här är ett fall som kommer gå till historien.

Under måndagen hölls de slutgiltiga huvudförhandlingarna i Arbogafallet. Åklagaren Jessica Wenna yrkade på livstid för båda Arbogakvinnan och expojkvännen.

LÄS MER: Det här är Arbogafallet

Arbogafallet

– Det finns inga förmildrande omständigheter för honom, han tog ett aktivt och självständigt val att utföra de här gärningarna, säger hon.

”Åldern spelar stor roll”

Brottsmålsadvokaten Elisabeth Massi Fritz är inte förvånad över åklagarens slutsatser. Hon har följt fallet noga och berättar att man nu måste avgöra hur gammal ex-pojkvännen är för att kunna bestämma hur långt straff han ska få.

LÄS MER: Ex-pojkvännens ålder gick inte att fastställa – kan avgöra strafflängden

– I Sverige är det förbjudet att ge en livstidsdom till någon som är under 21 år gammal, därför spelar hans ålder stor roll, säger hon.

”Hade fått livstid”

Däremot behöver inte en ålder över 21 år innebära att han får livstid. Han kan även få ett tidsbestämt straff.

– Men det är minst tio år, sannolikt är att han får omkring 14 år. Men detta är fortfarande beroende på att han är ung. Om ex-pojkvännen varit äldre så hade det handlat om livstid, säger Elisabeth Massi Fritz.

LÄS MER: Arbogakvinnan skyldig till mord

”Kommer inte vara över nu”

Tingsrättens dom tror hon dock inte är den sista i fallet. Elisabeth Massi Fritz är övertygad om att fallet kommer tas vidare till Hovrätten.

– Det här är ett fall som väckt starka rektioner. Det har varit intressant med tanke på Arbogakvinnans agerande. Men sista ordet kommer inte vara i Tingsrätten utan kommer antagligen vara i Hovrätten. Men det ska bli intressant att läsa Tingsrättens dom, säger Elisabeth Massi Fritz.

Domen meddelas 21 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet