Mälardalens högskola i Västerås Foto: Jenny Berggren/SVT

Mälardalens högskola snabbutbildar sjuksköterskor – avlastar intensiven

Publicerad

På tre dagar kan nu sjuksköterskor snabbutbildas för att rycka in på intensiven och hjälpa patienter som drabbats av covid-19. Utbildningen är ett samarbete mellan Mälardalens högskola och Karolinska universitetssjukhuset.

Den första dagen på snabbutbildningen genomför sjuksköterskorna en teoretisk del samt praktisk träning där de digitalt simulerar ett omhändertagande av en patient som smittats av coronaviruset.

Under dag två i utbildningen genomförs en praktisk examination på Karolinska universitetssjukhuset. Efter det sker praktisk inskolning på respektive IVA-enhet.

– Det här är en unik satsning i att stötta sjukvården som just nu har ett akut behov av sjuksköterskor med specialistkompetens. Jag är väldigt glad över att våra kompetenta och kreativa lärare på så kort tid lyckats sätta ihop en fortbildning, säger Paul Pettersson, rektor vid MDH.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet